26 Eylül 2012

Cilt Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Daha önce kozmetik sektöründe çalışmış biri olarak cilt bakımının önemini vurgulamak ,bildiklerimi paylaşmak ve kendim için uyguladığım ve başarılı sonuç aldığım rutinimi sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle cilt temizliğinin öneminden bahsedeyim.Cildimiz gün içerisinde dışardan gelen etkenlerle ve cildimizin kendi ürettiği yağ tabakasıyla kirlenir.Bu yüzden sabah uyandığımızda ve gece yatmadan önce mutlaka cildimizi temizlememiz gerekir.


Cilt temizliği ve bakımı 3 aşamadan oluşur.Temizleme ,tonikleme ve nemlendirme.Bu üç aşamanın hiçbiri atlanmamalı.Bu aşamalar içerisinde yapılan en büyük hata 3. aşama olan nemlendirmeyi atlamaktır.Çoğu kişi benim cildim yağlı veya yüzümü yıkıyorum su gerekli nemi verir diyerek bu aşamayı atlamakta.Cildinizin ürettiği yağ veya suyun vereceği nem cildiniz için yeterli değildir.Eğer cildinizin yağlı olması sebebiyle nemlendirici kullanmıyorsanız bunun yerine yağlı ciltler için üretilmiş olan yağsız,su bazlı nemlendiricileri tercih etmelisiniz.


İlk aşama :Temizleme

Cildi temizleme bölümünde bahsettiğimiz makyajsız cildin temizliğidir.Makyaj temizleyicisi ile cildimi temizledim temizliği yaptım demeyin mutlaka cildinizi cilt tipinize uygun bir temizleyici ile su yardımı ile temizleyin.Makyaj temizleyiciler yalnızca makyaj temizlemek içindir.

Cildinizin temizliğini yaparken ne soğuk ne sıcak, ılık suyu tercih etmelisiniz.Gözenekleri açmak için cildinizi sert kıllı fırçalarla temizlemekten kaçının çünkü bu tarz fırçalar cildinizin tahriş olmasına sebep olur.Aynı şekilde beyaz sabunla cilt temizliği de yapılmamalı .Beyaz sabun cildinizi çizecek ve aynı zamanda gerekenden fazla kurumasına sebep olup ağır zararlar verecektir.Hiçbirimiz erken yaşlanmak istemeyiz değil mi?

İkinci aşama: Tonikleme

Tonikleme ,temizliği yapılmış ciltteki gözeneklerin sıkılaşarak kapanmasına yarar.Tonikleme aşamasını atlamanız gözeneklerin açık kalmasına ve bu sebeple içlerinin dolup siyah noktaların oluşmasına sebep olur.

Üçüncü aşama: Nemlendirme

En başta da bahsettiğim gibi cildinizin kendi imkanları ile oluşturduğu nem miktarı cildiniz için yeterli değildir.Cildinizi sağlıklı ve canlı tutmak için mutlaka nemlendirici kullanmalısınız.Şimdi sizlere karşılaştığınız onlarca nemlendirici krem çeşidi arasından nasıl seçim yapmanız gerektiğini anlatacağım.

Nemlendirici kremler bildiğiniz üzere temel bakım ve anti- age (yaşlanma karşıtı) olarak ikiye ayrılıyor.Bu ayrımın içerisinde birde gece kremi gündüz kremi olarak iki ayrım daha karşımıza çıkıyor.

İlk olarak gece gündüz ayrımından bahsetmek istiyorum.Cildimizin gece ve gündüz için ihtiyaçları aynı değildir.Gece uyurken vücut kendini yenilediği ve daha çok kuruma yaşadığı için gece kremleri daha toğun bakım içeriklerine sahiptir.Hemen genel olarak sorulan bir soruya da buradan cevap vermek istiyorum .Gündüz kremini gece de kullansam olmaz mı? Kullanabilirsiniz ancak yetersiz bir bakım gerçekleştirmiş olursunuz.Yine aynı şekilde gece kremini gündüz kullanırsanız bu sefer de fazla bir bakım uygular ve cildinizi yorarsınız.Bu yüzden gece ve gündüz kremi ayrıdır.


Bir diğer ayrım ise temel bakım nemlendiricileri ve anti age ürünler arasındaydı.Temel bakım kremleri her yaşa uygun yalnızca nemlendirme fonksiyonu olan ürünlerdir.Anti age ürünler ise nemlendirmenin yanı sıra kırışık oluşumunu önleme ve kırışıkları azaltmaya yardımcı olurlar.Anti age ürünleri seçerken kendi yaşınızdan çok cilt yaşınız önemlidir.Bu kremleri almadan önce mağazalarda yapılan cilt analizlerine katılmanızı öneririm.Böylece cilt tipinizi ve cilt yaşınızı bir uzman tarafından öğrenebilirsiniz.Yanlış ürün kullanımı fazla veya az bakım uygulamanız sebebiyle cildinize yarardan çok zarar verecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder